Remove this ad

Lead

Dec 2 09 6:42 PM

Tags : :

Sekiranya rakan-rakan mempunyai cadangan/masalah berkaitan dengan SMM versi 4.0 harap dapat maklumkan melalui forum ini. Jika rakan-rakan telah membangunkan perisian-perisian yang melibatkan SMM, sila sebarkan melalui forum ini

Lawat http://hafaba.googlepages.com untuk perisian-perisian berkaitan Pendidikan

Quote    Reply   
Remove this ad
Remove this ad

#1 [url]

Dec 3 09 6:46 AM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

Salam 1-Malaysia semua,

1. Kutipan data pertama Negeri Kelantan telah selesai; sememangnya tak lengkap isinya.
2. Objektif utamanya ialah untuk memastikan yang semua sekolah telah menggunakan aplikasi SMM versi 4.
3. Data yang dikutip adalah apa yang sudah ada dalam versi 3 dipindahkan ke versi 4.
5. Penggunaan BMM di Kelantan bolehdikatakan 0%; SMM ini pun macam kena paksa, apatah lagi yang tidak dipungut hasilnya!

Ekong

Quote    Reply   

#2 [url]

Dec 3 09 3:24 PM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

Syabas untuk negeri kelantan - mungkin negeri kedua yg telah mengutip data SMM versi 4 selepas Pulau Pinang. Amat sukar untuk melengkapkan data SMM versi 4 dlm tempoh yang singkat. Beri tempoh selama 3 tahun untuk mendapatkan data yang lengkap. JU SMM Negeri boleh membantu memberikan data murid yang berpindah antara negeri bagi mengurangkan masalah pungutan data.

Yang penting, kita dapat mengenalpasti masalah-masalah teknikal yang wujud sebelum kutipan data Januari 2010. Oleh itu, sebarang ralat yang timbul atau masalah teknikal yang timbul dapatlah dikongsi dalam forum ini untuk menjadi rujukan semua JU dan Guru Data.

Negeri Selangor - proses melengkapkan data sedang dilakukan oleh semua guru Data SMM. Kutipan Januari 2010 akan menggunakan SMM versi 4.

Lawat http://hafaba.googlepages.com untuk perisian-perisian berkaitan Pendidikan

Quote    Reply   

#5 [url]

Feb 7 10 2:39 PM

Numeric Field Error

Sila betulkan regional setting dari komputer sumber asal data tersebut - restart dan eksport semula. Betulkan juga regional setting komputer yang akan menerima data - restart dan import data. Masalah Numeric Field disebabkan format tarikh yang berbeza antara komputer sumber dan komputer destinasi

Lawat http://hafaba.googlepages.com untuk perisian-perisian berkaitan Pendidikan

Quote    Reply   

#6 [url]

Feb 7 10 2:41 PM

Semak Status Penjaga Murid

Jika akan telah convert data dari SMM versi 3 ke SMM versi 4, sila semak status penjaga. Kod bagi status penjaga tidak lagi menggunakan J1, J2 dan sebagainya. Untuk memudankan pengemaskinian, sila download Semak SMM dari http://hafaba.googlepages.com dan gunakan Kemaskini Automatik. Pastikan anda telah backup data ke thumbdrive terlebih dahulu sebelum pengemaskinian automatik dilakukan

Lawat http://hafaba.googlepages.com untuk perisian-perisian berkaitan Pendidikan

Quote    Reply   

#7 [url]

Feb 11 10 2:33 PM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

macam mana nak cari query bantuan-bantuan atau penyertaan koko dan sebagainya (seperti query dalam smmv3) yang telah disediakan. Sebagai contoh kelayakan rmt sabah sarawak dan labuan adalah RM400.00 sedangkan dalam smm RM830.00 jadi data tak sama lah. ada cara kah?( jangan jawab buat query sendiri lah kalau nak senang)

JAWAPAN:
Mohon khususkan output untuk query yang diingini.

Asas membina query SMMV4
1. Guna SMMDATA
2. Pilih Object Query
3. Klik Masukkan Table TMURID
4. Jika perlu - masukkan juga table TKKokurikulum
5. Klik menu View - SQL View
6. Copy paste SQL berikut:

SELECT TMurid.[KodTingkatan/Tahun], TMurid.NamaKelas, TMurid.Nama, TMurid.NoKP, TMurid.PeringkatPenglibatanUniform, TMurid.PeringkatPenglibatanKelab, TMurid.PeringkatPenglibatanSukan
FROM TMurid
WHERE (((TMurid.PeringkatPenglibatanUniform)="04"));

7. Edit semula SQL di atas mengikut kesesuaian anda

Quote    Reply   

#9 [url]

Feb 18 10 12:41 AM

Meletakkan SMMDATA di server

salam en. haris

saya ingin bertanya berkenaan smm versi 4

bagaimana kita nk jd smmv4 sebagai centralized database.
maksudnya kita install di satu komputer dan sharekn prog tersebut .
kemudian komputer lain akan connect melalui network.
smm versi4 perlukn drive c.

harap tuan dapat membantu.sekian terima kasih

Sekolah Menengah Kebangsaan Ambrose
32400 Ayer Tawar
Perak Darul Ridzuan

Jawapan dari En Haris
1. Sila download SMM Patch dari http://hafaba.googlepages.com
2. Install patch (jangan lupa backup dulu database)
3. Letakkan database di server. Pastikan network berfungsi
4. Klik menu Kemudahan - Tukar Sumber Data
5. Pilih database yang disimpan di server

Lawat http://hafaba.googlepages.com untuk perisian-perisian berkaitan Pendidikan

Quote    Reply   

#10 [url]

Feb 18 10 12:56 AM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

farahin wrote:

Numeric Field Error ini hanya berlaku diperingkat menggabung data di PPD. Ada jalan ringkaskah jika berlaku di peringkat ini. Jika JPN Labuan tak apa lah sbb kecil , tapi kalau JPN sabah dan JPN sarawak nak betulkan regional setting dari komputer sumber asal data tersebut amat jauh kasihan lah PPD Baram dan Belaga, atau PPD Tawau dan Kudat.


Import data TMURID secara manual ke dalam satu database baru yang telah dibetulkan regional setting dan eksport semula. Harap kaedah ini dapat membantu. Langkah Pencegahan: Adalah lebih baik sewaktu taklimat SMM oleh JU Negeri kepada semua guru data sekolah di Sabah/Sarawak, ingatkan supaya regional setting dibetulkan

Lawat http://hafaba.googlepages.com untuk perisian-perisian berkaitan Pendidikan

Quote    Reply   
Remove this ad

#11 [url]

Feb 20 10 1:16 AM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

farahin99 wrote:
macam mana nak cari query bantuan-bantuan atau penyertaan koko dan sebagainya (seperti query dalam smmv3) yang telah disediakan. Sebagai contoh kelayakan rmt sabah sarawak dan labuan adalah RM400.00 sedangkan dalam smm RM830.00 jadi data tak sama lah. ada cara kah?( jangan jawab buat query sendiri lah kalau nak senang)

JAWAPAN:
Mohon khususkan output untuk query yang diingini.

Asas membina query SMMV4
1. Guna SMMDATA
2. Pilih Object Query
3. Klik Masukkan Table TMURID
4. Jika perlu - masukkan juga table TKKokurikulum
5. Klik menu View - SQL View
6. Copy paste SQL berikut:

SELECT TMurid.[KodTingkatan/Tahun], TMurid.NamaKelas, TMurid.Nama, TMurid.NoKP, TMurid.PeringkatPenglibatanUniform, TMurid.PeringkatPenglibatanKelab, TMurid.PeringkatPenglibatanSukan
FROM TMurid
WHERE (((TMurid.PeringkatPenglibatanUniform)="04"));

7. Edit semula SQL di atas mengikut kesesuaian anda


berbanyak-banyak terima kasih cikgu ? kerjasam anada amat saya hargai

Quote    Reply   

#12 [url]

Feb 20 10 12:47 PM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

Salam tuan Haris;
Masalah SMM......
Masalah import text files. Ada beberapa sekolah mengalami kes seperti ini. Saya minta SMMDATA dari sekolah.Bila buka TMurid, ada satu nama murid baru ujud di antara rows dalam font china/ korea (tak pasti, mungkin virus)
Masalahnya tak boleh delete dari table itu. Saya cuba analize with excel. Delete dari excel dan import balik ke TMurid dan berjaya. Betul ka cara ini? Mohon respon tuan. Terima kasih

Hj.Razali
PPD Kota Kinabalu

Quote    Reply   

#13 [url]

Feb 20 10 2:53 PM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

Waalaikummussalam Tok Su

Masalah ada Tulis Korea/Cina/Jepun dan lain-lain tulisan asing di dalam database SMMData.

Untuk menghapuskan tulisan tersebut, ikuti langkah-langkah berikut:

1. Buka SMMDATA (bukan SMMAPP) yang terdapat di dalam folder C:\HEM
2. Klik TMURID dan Klik Design View
3. Klik NOKP dan remove Primary KEY (Klik butang gambar Kunci pada toolbar)
4. Simpan
5. Klik row yang mengandungi tulisan asing tersebut dan tekan butang Delete

Jika masalah tidak selesai, sila email pada saya SMMDATA (Tolong ZIPkan dahulu)

Jangkaan Punca ini timbul
1. Komputer yang menyimpan data SMM dengan tulisan asing tersebut mengandungi virus/trojan
2. Regional Setting tidak menggunakan English/United States

Harap dapat membantu tuan

Lawat http://hafaba.googlepages.com untuk perisian-perisian berkaitan Pendidikan

Quote    Reply   

#14 [url]

Feb 20 10 3:04 PM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

Toksu wrote:
Salam tuan Haris;
Masalah SMM......
Masalah import text files. Ada beberapa sekolah mengalami kes seperti ini. Saya minta SMMDATA dari sekolah.Bila buka TMurid, ada satu nama murid baru ujud di antara rows dalam font china/ korea (tak pasti, mungkin virus)
Masalahnya tak boleh delete dari table itu. Saya cuba analize with excel. Delete dari excel dan import balik ke TMurid dan berjaya. Betul ka cara ini? Mohon respon tuan. Terima kasih

Hj.Razali
PPD Kota Kinabalu


Kaedah ini juga boleh digunakan. Sekiranya kita ubah Primary KEY dalam TMURID di SMMDATA, selepas delete, pastikan PRIMARY KEY pada NoKP dimasukkan semula

Lawat http://hafaba.googlepages.com untuk perisian-perisian berkaitan Pendidikan

Quote    Reply   

#15 [url]

Mar 3 10 8:28 AM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

hai...saya baru je mengenali SMM v4 ni...then hadapi masalah kehilangan data info ibu bapa..semua maklumat telah siap disi tapi bila check balik tgk2 ada info ibu bapa murid yg tak ada dalam data...mcm mn bleh jadi mcm ni....apa penyelesaian yg perlu dibuat? ada sesiapa yg bleh tolong tak dah kesuntukan masa ni

Quote    Reply   

#16 [url]

Mar 6 10 11:50 AM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

Info masalah kurang jelas

1. Adakah kehilangan info ibubapa ketika proses convert dari SMM V3 ke SMM V4?
2. Adakah kehilangan info ibubapa berlaku ketika proses penggabungan data (import) dari kelas-kelas?
3. Apakah info ibubapa yang hilang? (Semua atau medan-medan tertentu sahaja?)

Masalah 1
Ada boleh membina update query untuk memasukkan semula maklumat alamat dari SMM ver 3 ke SMM versi 4

Masalah 2
Sila download SMM Patch 4.01 dari laman web http://hafaba.googlepages.com atau dari PPD Barat Daya Pulau Pinang

Lawat http://hafaba.googlepages.com untuk perisian-perisian berkaitan Pendidikan

Quote    Reply   

#17 [url]

Mar 9 10 2:38 AM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

Senarai Nama murid memapar nama murid yang sama lebih dari 1. Maksudnya ada 2 nama pelajar yang sama. Dalam kes saya, bilangan sebenar pelajar 24 tetapi dipaparkan sebagai 27 pada cetakan senarai nama. Bilangan pada database betul cuma salah bila dipapar untuk dicetak......

Quote    Reply   

#18 [url]

Mar 13 10 2:12 PM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

Ana ada satu masalah lagi:

Bila penggabungan data antara sekolah dilakukan, ramai murid yang sudah ada di dalam database jadi hilang.
Bila ana check, rupa-rupanya kes berlaku lanjutan dari proses hapus data tembung ( yang ditanda 'check mark'); Apa yang berlaku ialah: semua murid yang bertanda 'check' di dalam sistem (data) akan dipadam sama.

Ada jalan penyelesaian ke?

Quote    Reply   

#19 [url]

Mar 14 10 1:40 PM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

beekomp wrote:
Ana ada satu masalah lagi:

Bila penggabungan data antara sekolah dilakukan, ramai murid yang sudah ada di dalam database jadi hilang.
Bila ana check, rupa-rupanya kes berlaku lanjutan dari proses hapus data tembung ( yang ditanda 'check mark'); Apa yang berlaku ialah: semua murid yang bertanda 'check' di dalam sistem (data) akan dipadam sama.


Sila download Patch SMM 4.01 dari laman web http://hafaba.googlepages.com atau dari laman web PPD Barat Daya Pulau Pinang

Lawat http://hafaba.googlepages.com untuk perisian-perisian berkaitan Pendidikan

Quote    Reply   

#20 [url]

Mar 14 10 1:41 PM

Re: Sistem Maklumat Murid (SMM)

razak69 wrote:
Senarai Nama murid memapar nama murid yang sama lebih dari 1. Maksudnya ada 2 nama pelajar yang sama. Dalam kes saya, bilangan sebenar pelajar 24 tetapi dipaparkan sebagai 27 pada cetakan senarai nama. Bilangan pada database betul cuma salah bila dipapar untuk dicetak......


Mohon email data tersebut kepada saya untuk diperiksa

Lawat http://hafaba.googlepages.com untuk perisian-perisian berkaitan Pendidikan

Quote    Reply   
Remove this ad
Add Reply

Quick Reply

bbcode help